Nedves popsitörlő házilag - Wellarom szabadalom

2016. július 10. 18:26 - wellarom

Az egyik leggyakrabban használt "kozmetikum" a babaápolás során a gyárilag készített nedves popsitörlő kendő. Újszülött esetén napi 6-8, vagy akár több alkalommal szükséges a peluscsere, de totyogóknál is minimum napi 4 alkalommal törölgetjük gyermekünk alsó fertályát. Ja, és mindezt - köszönhetően a tiszta, száraz érzést nyújtó mai pelenkáknak - majd' 3 évig nap, mint nap megtesszük. Megnéztétek-e már, hogy pontosan mivel? Gondoltatok-e arra, hogy ezek a hosszú lejárati idejű vizes kendőcskék mivel vannak átitatva, hogy évekig őrzik szavatosságukat? 

Csak néhány példa a kereskedelmi forgalomban kapható törlőkendők összetevői közül a teljesség igénye nélkül:

- Phenoxyethanol (fenoxi-etanol): kémiai tartósító, allergén

- Dehydroacetic Acid (Sodium Dehydroacetate): kémiai tartósító, allergén, bőrirritáló

- Sodium Benzoate (benzoésav, nátrium-benzoát): csak natúr (nem szintetikus összetevőjű termékben) anti allergén tartósító

- Propylene Glycol (propilénglükol): petróleumszármazék (fagyállóban vagy fékolajban is hasonló vegyületet találtok), erős bőrirritáló, amúgy itt nedvesítőszerként, nedvességmegkötő tulajdonsága miatt alkalmazzák 

- Methylparaben: kémiai tartósító, allergizáló, bőrirritáló, xenoösztrogén

- Paraffinum Liquidum, Paraffin, Paraffin Oil, Mineral Oil/Wax: azaz kőolajszármazék, ásványi olaj. Eltömi a pórusokat, gátolja a bőrlégzést, ennek hatására bőrgyulladás, ekcéma alakulhat ki

- Polysorbate 20: bőringerlő kémiai emulgeátor.

- Parfum (Perfume, Fragrance): szintetikus illatanyag - az egyik legkárosabb adalék, a leggyakoribb allergén. Kivételt képez, ha ***-gal jelölik, majd apró betűs részben az olvasható, hogy "from natural essential oils", azaz természetes illóolajokból származó illatanyag. És reménykedjünk, hogy tényleg...

Rossz hír 1.: hiába van kamilla kivonat, aloe vera, mandulaolaj, stb. egy törlőkendőben, ha az adalékanyagok parabén származékok, és az illatanyag szintetikus. :-( 

Hát akkor mihez is kezdjünk? A neten terjeng néhány kósza öko-kísérlet házi popsitörlő készítésére. Ezekhez babaolaj, tusfürdő, háztartási papírtörlő szükséges. Na, meg kotyvasztás. Olvasva a recepteket, néha azt gondolom, olyanok írták, akik nem neveltek kisgyereket, vagy csak nagyon régen, emlékeik megkoptak...(Próbáljatok csak benedvesíteni konyhai papírtörlőt és hátul használni. Háát...)

Szóval fogadjátok sok szeretettel a  -Wellarom szabadalom :-) - végtelenül egyszerű, aromaterápiás nedves törlőkendő receptjét. Íme, a folyamatfotókkal kiegészített leírás:

1. Szükségetek lesz levendula aromavízre (Lavandula angustifolia hidrolátum), opcionálisan teafa illóolajra (Melaleuca alternifolia), drogériában vásárolható száraz papírtörlőre (én a kétbetűs drogéria, képen látható erős papírtörlőjét használom - szerintem ebből készül a nemszakadó nedves változat is), tiszta vízre és egy adagolódobozra, meg ollóra.

popsi1.JPG

2. Mivel a száraz papírtörlő mérete (21 x 25 cm) pont a kétszerese az átlag popsitörlő dobozének, illetve az átlag babapopsi törléséhez is rendkívül nagy, ellenben félbevágva éppen megfelelő méretű (21 x 12,5 cm). :-)

popsi2_1.JPG

3. Egy alkalmas edénybe tisztított (forralt) vizet öntünk (ehhez a mennyiségű papírhoz kb. 200 ml), melyhez plusz 30-40 ml, vagy kb. 20% mennyiségű levendula aromavizet adunk. A bio levendula aromavíz tisztító, nyugtató, hűsítő, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő. Minden fontos funkció egyben.

popsi3.JPG

4. Az eddig használt, vagy újonnan vásárolt, avagy újratölteni szándékozott műanyag adagolódobozt és annak tetejét kimossuk,majd a biztonság kedvéért teafa illóolajjal "előkezeljük". A fertőtlenítés teafa illóolajos alkoholos permetezéssel is megoldható. Minden baci tutira kinyiffan. :-)

popsi4.jpg

5. A levendula hidrolátumos vízbe kisebb adagokban (8-10 db) beáztatjuk a papírtörlőt, majd átnedvesítés után azonnal kinyomkodjuk belőle a felesleges vizet.

popsi5_1.JPG

6. A nedves, de vízben nem "tocsogó" papírtörlőt az adagolóba helyezzük.

popsi6.JPG

7. Jaaa, hát, ez csupán ennyi volt. Nekem van (egyszer egy pelenkacsomaghoz kapott ajándék) utazó-műanyag adagolóm is, de bátran használjátok pl. a nedves wc-papírhoz kapható adagolókat, csak előtte dobjátok ki belőle a gyári nedves törlőkendőt! 

popsi7.JPG

Oh, míg el nem felejtem, mindennek van anyagi vonzata. A nedves popsitörlők mai ára 6 - 28 Ft körül mozog/db. Az én receptem alapján legfeljebb 10 Ft/db áron kihozható a tartósítószermentes, hidratáló, natúr törlőkendő. Ja, és ha a papírkendőt harmadoljátok, és kisebb dobozba töltitek, úgy remek "higikendőt" készítettek alig 7 Ft/db áron. Van még kérdés? Ha igen, ne habozzatok feltenni!

Rossz hír 2: Mivel a késztermék tartósítószer mentes, a nedves törlőkendő max. 2 hetet bír ki penészesedés nélkül. Cserébe az újabb adag előkészültekkel együtt legfeljebb 5 perc alatt készen van. Ennyi még egy több pelenkást nevelgető anyuka életébe is belefér, nemde? ;-)

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://wellarom.blog.hu/api/trackback/id/tr948878760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jandera 2016.07.11. 09:29:17

"from natural essential oils" pl. a citrom illóolaja. Ha "bio" termékben találkozom vele, nincs káros hatása. Ugyan az az olaj kiválóan használható oldószerként (pl. cellux maradék ragasztójának eltávolítására), ha ilyen célra használod, fokozott munkabiztonsági követelményeket kell betartani ( a flakonon lévő tájékoztatás szerint).
Szóval azért van némi csúsztatás a cikkben...

zoli_ 2016.07.11. 09:45:13

A babapopsi tisztítására kizárólag allergén szereket tesznek a nedves törlőbe. Igen, persze, természetesen.
Ha egy hét után lesz penészes, akkor 5 nap múlva már ott tenyésznek a gombaspórák. Az is természetes anyag, meg bio, meg paleo, meg mittudom én milyen trendi hülyeséggel.

gombakomba 2016.07.11. 10:25:48

@zoli_: Pedig valóban sok van benne. Egyébként ha végigolvastad a fenti listát, egyáltalán nem mindegyikhez írta, hogy allergén.
Én személy szerint a tiszta vizet részesítem előnyben. Minden pelusozáshoz friss víz tégelyben, vattakoronggal áttörölni a popsit. Ezeket a törlőkendőket kizárólag utazáskor használjuk, akkor sem szívesen.

Penész: megfelelő nedvességtartalom és hőmérséklet mellett a penész 72 órán belül megjelenik. A szerző szerint 2 hetet kibír penészesedés nélkül, tehát teljesen biztosan van benne valamilyen gombaölő vagy -szaporodást gátló anyag (a levendula és a teafa is tartalmaz ilyeneket).

A hülyeség nem az, ha valaki nem akarja vegyszerekkel kenni a gyereke seggét, hanem az, ha átesünk a ló bármelyik oldalára, és ráadásul tudatlanul, de feltűnően magabiztosan jól megmondjuk.

eßemfaßom meg áll 2016.07.11. 10:30:26

2+ éve törlöm a kiscsaj feneként aldi-lidl sajátmárkás aloe-verás babafenéktörlővel és köszöni jól van mindene. 3-4ft körülire szokik kijönni a darabja merugye ezeket szokják akcijózni is. Asszem nagyobb biztonságban van a feneke ilyen körülmények között, mintha pár nap alatt bepenészedő házilöttyös valamivel törölgetném.

eßemfaßom meg áll 2016.07.11. 10:33:37

@eßemfaßom meg áll: Ja igen, pisispopsitörlés simavized cuccal, csak durvább tartalom esetén jön a boltitörlő.

zoli_ 2016.07.11. 22:23:28

@gombakomba: Köszönöm, három gyereknek töröltem a fenekét gyári popsitörlővel. Sőt azóta is is használjuk, mert nagyon jól oldja a mocskot is. Pl autó kormányán, de visszük magunkkal.
Attól, hogy valamiben vegyészetileg előállított anyagok vannak, nem kell rossznak lennie. De ez a minden hűhatermészetes és a gyógyszerlobbi, meg ilyen kreténségekkel tele az internet. Nem tudom, hogy jó-e a baba bőrének a "himi humi bt" által gyártott "BIO" levendulaolaj. Ezzel szemben a Johnsons & Jahnsonsnál ellenőrzött körülmények között készülő popsitörlőben inkább megbízom. Az ilyenolyan ráérő otthon unatkozó anyuka által fejlesztett "bio" valamivel meg lehet, épp rásegítek arra, hogy kicsípje a gyerek érzékenyebb részeit.

wellarom 2016.07.11. 23:31:19

@jandera: Hű, hát a terápiás célú, bevizsgált, bio citrom esszenciát (Citrus limonum ze.) tényleg használja valaki oldószerként? Öreg hiba. :-) Illóolajat flakonban nem árulnak, vagy az nem illóolaj. A csúsztatást a cikkben keresem, de nem találom. A ***-os megjegyzés arról szól, hogy ha természetes illóolaj az illat adott termékben, akkor az nem szintetikus. ;-)

wellarom 2016.07.11. 23:34:58

@zoli_: Popsitörlőbe tesznek természetes anyagokat is a vízen kívül, még soroltam is a példákat. Kár, hogy parabén származék mellett igazán felesleges az aloe kivonat. A két hét nem egy, és közel sem 5 nap. A tapasztalat pedig tapasztalat. ;-) Aki nem hiszi, járjon utána.

wellarom 2016.07.11. 23:38:40

@gombakomba: Köszönöm, hogy helyettem is elmagyaráztad a gombák természetét. :-) A levendula és a teafa is gombaölő. Nem véletlenül ez a két aromaterápiás összetevő szerepel a receptben. Egyébként aktív pelenkázós időszakban hamarabb elfogy a leírt mennyiség.

wellarom 2016.07.11. 23:43:42

@eßemfaßom meg áll: Szíve-joga mindenkinek azzal ápolni vagy mérgezni gyermeke szervezetét, ami mellett nyilván meggyőződésből, ismeretei alapján letette a voksát. A "házilötty" - ismétlem - nem pár alatt penészedik. És a levendulavizet lehet sértegetni, nem árt neki: továbbra is csodálatos. ;-)

wellarom 2016.07.11. 23:52:47

@zoli_: Hideg zsíroldót használtál már? Az is remekül oldja a mocskot...de milyen áron. Igazad van, a vegyészetileg előállított "dolgok" nem mind károsak. Ezt nem is állítottam. Az viszont tény, hogy a legtöbb popsitörlő összetevői között több alapanyag is - vegyészek által bizonyított módon - káros, allergizálhat, nem ajánlott. Abban is igazad van, hogy a Himihumi Bt-től ne vásároljunk illóolajat. Vásároljunk megbízható helyről. Tudod, ez itt egy aromaterapeuta blogja! És mielőtt kérdeznéd, nem, az aromaterapeuta nem gyárt illóolajat, hanem megbízható forrásból vásárol terápiás minőségű, bevizsgált kémiai típusú olajokat :-) És talán már az is felsejlik, hogy a blog mögött nem unatkozó - ámbár - anyuka, hanem gyakorló aromaterapeuta áll. Aki által "fejlesztett" popsitörlő garantáltan nem csípi ki egyetlen baba bőrét sem. :-)

jandera 2016.07.12. 06:42:06

@wellarom: A terápiás célú, bevizsgált, bio citrom esszencia (Citrus limonum ze.) cca. 90% -ban egy Limonén nevő anyagból áll. ( ez a fő összetevője!)
Link a limonénröl:
hu.wikipedia.org/wiki/Limon%C3%A9n
Ebben a veszélyek közt találod: Irritatív (Xi), Környezetre veszélyes (N)

zoli_ 2016.07.12. 08:30:31

@jandera: De az bio, és csodálatos.... Ehhhh.

gombakomba 2016.07.12. 10:26:49

@zoli_: Az, hogy valami allergizál-e, nem azzal függ össze, hogy az természetes anyag-e vagy sem.
Johnson & Johnson-t én azért nem használok, mert sok termékükre allergiás vagyok én magam. És még sokan a családból. Nem mindenki, de sokan. Úgyhogy inkább egyikünk sem használja. Ugyanúgy pl. a Silan öblítőre annyira, hogy a múltkor vendégségben letettem a karom az asztalterítőre kb. 5-10 percre, szépen ki is pirosodott.
És egyáltalán, semmilyen háztartási vegyszert nem tudok már használni, kizárólag gumikesztyűben. Samponból, tusfürdőből, szappanból nagyon meg kell néznem, mit kenek magamra. Mosószert is. De ez nem volt mindig így, kb. 6-8 évvel ezelőtt még simán tudtam kesztyű nélkül mosogatni, ma már egyáltalán nem.
De például a dm egyik bio, ultrasensitiv bőrre kifejlesztett samponját jól tudtam használni, majd változtattak a receptúrán, elvileg még érzékenyebb bőrre is jó lett, de én hetekig viszkettem tőle.

A citrusfélékre (a bio citromra is) viszonylag sokan allergiásak. (Ezért nem javasolt babáknak egy éves kor előtt citrusfélét adni.) Én viszont nem vagyok rájuk allergiás, és a családban senki sem. Ezért ezek olajait is használjuk.
A levendulára igen ritka az allergia, nálunk sem fordul elő. Ezt is használjuk.

gombakomba 2016.07.12. 10:29:35

@eßemfaßom meg áll: nem biztos, hogy a házilöttyöt kell használni, én a tiszta vízre szavazok. Az, hogy 2 év alatt nem történt semmi a lányod fenekével, sajnos nem jelent semmit. Én kb. 6-8 évvel ezelőttig simán tudtam gumikesztyű nélkül mosogatni, ma már egy csepp sem érhet.

gombakomba 2016.07.12. 10:30:58

@eßemfaßom meg áll: Ez viszont jó, hogy amikor lehet, te is a vizet használod.

gombakomba 2016.07.12. 10:43:08

@jandera: Mindenképpen veszélyes kell, hogy legyen a környezetre, csakúgy, mint a legtöbb illóolaj, mert a növények ezeket a kémiai védekezés eszközeként fejlesztették ki. Gombaölő, baktériumölő, vírusölő, illetve ezek szaporodását gátló, rovarölő, rovarűző hatásuk van, fajtától/idénytől/termőterülettől függő mértékben. Némelyik emlősökre, így az emberre is veszélyes, de ez a kereskedelmi forgalomban kapható illóolajok esetében jellemzően mennyiségfüggő. (Hát ha meg allergiás - nem túlérzékeny, hanem allergiás - rá valaki, akkor persze már molekuláris mennyiségben is gondot okozhat, mint bármi más, ami allergizál.) Például terhesen kerüld a fahéjolajat, de koraterhességben még a kamillát is. Viszont e mellett nagyon sok jó tulajdonságuk is van.
Illóolajat csak ésszel és mindig hígítva használunk. És semmiképp sem a Himihumi Bt-től beszerezve, mert ezeknél a nagyon koncentrált hatóanyagtartalmú, esetenként akár veszélyes szereknél különösen fontos, hogy ellenőrzött forrásból származzanak.

De hát ugye a hideg zsíroldót is körültekintéssel használod, nem kened a bőrödre, nem eszed meg, és biztos helyről veszed, mert ugyan durva szer, de időnként jól jön.

zoli_ 2016.07.12. 10:49:15

@gombakomba: A levelndulára igen gyakori az allergia. Amúgy aki öblítőt használ sikeres ember nem lehet. Ugyanis az öblítőszerek rendkívül jól megtapadnak a mosógépben, és a penész meg azonnal belepi az egészet. Nagyon gusztusos penészes löttyben öblögetett ruhák lesznek. Kizárólag ecetet szabad használni öblítőnek, az az egy ami rendesen öblít és öli a penészt is, és oldja a vízkövet.

Mások a pollenekre allergiásak, a gyerek múltkor egyik sonka után produkált allergiás tüneteket. (amit azóta sem). Semmi bajom azzal, ha valaki más utat keres. De az ilyen csúsztatások mint: "fagyállóban vagy fékolajban is hasonló vegyületet találtok" kizárólag ócska hangulatkeltésre jók. A konyhasóban meg két igen mérgező anyag van, a nátrium, meg a klór. És ? Ettől még nem lesz mérgező, allergizáló, stb. A kőolaj egyébként nem természetes anyag?

jandera 2016.07.12. 11:21:53

@gombakomba: Ebben igazad van, én csak arra akartam rámutatni, hogy ha valami bio, ellenőrzött, stb. még nem biztos, hogy jó is. Túl sok a témakörben a "himihumi"!
( egyébként a macskapisi is 100% -ban bio )

zoli_ 2016.07.12. 11:29:46

Az miért van ráírva néhány levendula illóolajra, hogy kerüljük a bőrrel való érintkezést?

gombakomba 2016.07.12. 12:06:01

@zoli_: Minden illóolajra igaz, hogy hígítatlanul kerüljük a bőrrel való érintkezést. Én csak a teafa illóolajáról tudom, hogy akár hígítatlanul is mehet.
Ezek nagyon tömény szerek, irritálhatnak.

De gondolj csak pl. a sima konyhasóra: ha magadra teszed a telített oldatot, az csípni fog. A fiziológiás oldatot (0,9 %) meg nyálkahártyára is teheted, meg infúzióban is beadhatod.

Aztán az sem mindegy, hogy milyen tisztaságú az az illóolaj, hogyan, milyen körülmények között, milyen növényből állították elő.

gombakomba 2016.07.12. 12:06:47

@jandera: Kivéve, ha az a macska nem bio egeret, hanem mondjuk whiskast evett :D

gombakomba 2016.07.12. 12:10:28

Egyébként meg valóban sok a kókler a témában. De ez nem jelenti azt, hogy maga a téma kóklerség.
Bármely más témában is, amiben egyik ember a másiktól a termékéért pénzt remél, mindig lesznek olyanok, akik kihasználják a hiszékenységet. A mosóporoknál. A háztartási gépeknél. Az utazásoknál. Tényleg bárhol.
Attól, hogy vannak selejt mosógépek, még gondolom egyértelmű, hogy mekkora királyság a mosóteknőhöz képest.
Ésszel kell választani mindent, és ügyelni, hogy ne öntsük ki a fürdővízzel a gyereket is.

Manul 2016.07.12. 21:59:48

A teafaolaj sejtkultúrában bizonyítottan hormonkárosító (gyenge ösztrogén hatású), a levenduláról csak azt tartják, (a bio-ipar biztos eltitkolja, mert a szappan-víz-mosdókenőcsön nincs akkora haszon), én kicsi gyerek bőrére, pláne nyálkahártya környékére biztosan nem kenném, az hétszentség, és allergizálhat is, akkor is ha természetes eredetű az illóolaj.

wellarom 2016.07.13. 11:43:40

@jandera: Köszönöm, ennél kicsivel több ismerettel rendelkezem az illóolajokról. ;-) Bár nem tudom, most hogy jön ide a citromhéj esszencia, de a limonén jelenléte változó, a nálam most polcon lévő illóolajban alig 65%. Itt találod a kromatográfos vizsgálat részleteit. Nem a Himihumi Labor állította ki, és nem is ők gyártják és forgalmazzák. ;-) www.panarom.hu/wp-content/uploads/2016/04/OF15737.pdf A legritkább esetben használunk illóolajat hígítatlanul, így a limonén vegyület tisztán, bőrön való alkalmazása nem releváns. Egyéni érzékenységet soha, semmilyen (se természetes, se szintetikus) anyagra nem lehet kizárni.

wellarom 2016.07.13. 11:49:32

@zoli_: Hát igen, a tények gyakran hangulatkeltők. Célom valóban a figyelemfelhívás, mindemellett csak azokhoz szólok, akiknél értő fülekre, gondolkodó főkre találok. Tiszteletben tartom a másként gondolkodókat, a nem natúr termékeket használókat is. Sosem jutna eszembe senkit kritizálni döntése miatt, és téríteni sem szándékozom.

wellarom 2016.07.13. 11:54:13

@zoli_: Mert nagy valószínűséggel nem tiszta illóolajat töltöttek az üvegbe. Oldószeres, hígított, esetleg szintetikus anyaggal keverték. A valódi illóolaj - növényi olajjal, ecettel, sóval, tejszínnel, stb. tehát bázissal történő emulgeálást követően - nagyon is bőrbarát. És vannak kivételek, amely terápiás minőségű illóolajok hígítatlanul is alkalmazhatók. Kizárólag aromaterapeuta ajánlásával.

wellarom 2016.07.13. 12:22:29

@Manul: Ösztrogénszerű hatás: nem mindegy, hogy fitoösztrogénekről vagy xenoösztrogénekről beszélünk. Előbbinek örvend a szervezet szükség esetén, feltéve ha nincs kontraindikáció; utóbbi súlyos károkat okozhat hosszú távon. És könyörgöm, adott receptben a műanyag dobozt kezeljük teafával (ami amúgy bátran mehetne a gyerek bőrére is közvetlenül - feltéve, ha terápiás minőségű, bevizsgált illót használunk), levendula illóolajról pedig szó sincs e témában. A törlőkendő készítéséhez levendulavizet használunk. (Illóolajat nem is tudnánk, hiszen azt nyilván te is tudod, hogy az olaj nem oldódik vízben.) Komment előtt célszerű a cikket alaposan elolvasni. ;-) Jól teszed, ha ismeretlen eredetű illóolajat nem kensz a gyerek bőrére. Ismert eredetűt is hígítva. :-)
süti beállítások módosítása