Milyen illóolaj NE párologjon gyerekeknél?

2018. február 20. 00:02 - wellarom

Nagy örömömre szolgál, hogy egyre népszerűbbek az illóolaj porlasztásra fejlesztett, ultrahangos hidegpárásító-aromadiffúzorok. Egyre több egészségtudatos anyuka és apuka áldoz szívesebben az egészségmegőrzésre, mint a patikaszerekre. Tudjuk, hogy a terápiás minőségű illóolaj keverékek nem csak légfertőtlenítésre, immunrendszer támogatásra, légzéskönnyítésre alkalmazhatók, hanem levegőbe permetezve használhatjuk altató, nyugtató, stresszoldó, vagy más testi-lelki gyógyító tulajdonságaik miatt is.

Sok szülő szeretné, ha az aromaterápia áldásos hatásait gyermeke nemcsak otthon, hanem a gyermekközösségben is élvezhetné, ahol hosszú időt tölt a napjából, ráadásul "idegen" bacik társaságában. Így aztán dicséretes módon terjed a bölcsődés és óvódás csoportokban, iskolai osztályokban az aromadiffúzor használata.

llaromabloomdiffusernew500x200_m.jpg

Jellemző, ha a készülék szakemberen keresztül kerül beszerzésre, hogy a kezdőcsomag része egy-egy üveg megfelelő minőségű, a párologtatás célcsoportja számára leginkább javallott illóolaj. 

Sajnos, néhány helyen idővel győz a kényelem és az ismerethiány, így a megbízható beszerzés helyett "jó lesz ez is" felkiáltással innen-onnan, ilyen-olyan illóolaj kerül a polcra. Addig nincs ezzel baj, míg sikerül a szintetikus illatokat elkerülni, és ízlésünknek megfelelő, de 100%-os tisztaságú illóolajat vásárolunk magunknak, azaz egészséges felnőtteknek.

Ha viszont gyerekek, várandósok, krónikus betegek, idősek környezetében szeretnénk párologtatni, még a terápiás minőségű, bevizsgált kémiai típusú illóolajok közül is csak körültekintően - leginkább szakember segítségével - válasszunk olajat.

Újszülöttek esetén, a baba 3 hónapos koráig nagyon kevés fajta és nagyon kis mennyiségű (1-2 csepp) illóolajat használunk. Még jobb választás, ha a kisded környezetében inkább aromavizet párologtatunk. Ennek oka, hogy a kicsik szaglása rendkívül érzékeny, az illóolajok pedig komoly információtartalommal bírnak - ne terheljük őket.

dino_egg2.jpg

Fél illetve egy éves kor alatt még mindig nagyon óvatosak vagyunk, bár ahogy nyílik a babánk figyelme a külvilágra, úgy felelünk meg, szükség esetén segítünk neki körültekintően megválasztott illatokkal.

liloujatek.jpg

1-6 év között gyermekünk már "társasági életet" él, kisebb-nagyobb közösségbe jár, illetve óvódaköteles. Ez az időszak ősztől tavaszig a gyakori légúti nyavalyák elleni küzdelemmel telik a kisgyermekes családokban. Én inkább úgy fogalmazok, hogy a szerzett immunrendszer kialakulásának időszaka. ;-) Ilyenkor igazán sokat tehetünk aromaterápiával gyermekünk egészsége, természetes gyógyulása érdekében. Bátran párologtathatunk szinte éjjel-nappal, persze korántsem mindegy, hogy mit.

essential-oils_choosing.jpg

Mert ha:

- szintetikus illatanyagokat, oldószeres illatokat használunk: több kárt okozunk, mintha egyáltalán nem párologtatnánk. A vegyipari laboraromáknak annyi köze van a növényből desztillált illóolajhoz, mint a frissen szedett szamócának az eperaromához.

aliexpressillok.jpg

- ismeretlen helyről származó (nincs a fiolán erre utaló jelzés), nem bevizsgált minőségű (pl. nem szerepel a címkén a kémiai típussal kibővített latin megnevezés a magyar mellett), vagy egységáron értékesített (az aromás növények illóolajtartalma 0,02%-tól kb.4%-ig terjedhet) illóolajat használunk: általában többféle szüretelésből, nem válogatott növényekből készül, gyakran hígított, vagy másod-, harmadlepárlásból származó termékkel van dolgunk. Ezektől terápiás erőt és értéket várni badarság.

rozmctverbeonon.jpg

- úgy gondoljuk, a népi gyógyászat régóta sikerrel alkalmazza a mentát légúti nyákoldásra, ezért gyermekünkkel is ezt inhaláltatjuk: igazán nagy bajt is okozhatunk. A mentafélék esetén nem is kell különösebben gondolkozni, legyen szó mezei-, (Mentha arvensis) vagy a fodormentáról (Mentha spicata), lómentáról (Mentha longifolia) vagy borsmentáról (Mentha x piperita), egyaránt ellenjavallott használatuk 6 év alatt. Minden ijesztgetés távol álljon tőlem, de ezt kérem komolyan venni: a felsorolt illóolajokban található mentol, menton vegyületek a kicsik légutait ingerelhetik, fokozott nyákképződést idéznek elő, mely légzőgörcsöt, fulladásos reakciókat válthat ki. A menta erejét az is bizonyítja, hogy sem a szárított gyógynövényből készülő teáját, sem a desztillációkor visszamaradó aromavizét nem szabad gyerekeknél alkalmazni.

menthaxpiperita.jpg

- azt olvastuk, úgy hallottuk, hogy az eukaliptusz a legjobb választás felső légúti panaszok kezelésére, mert vírus- és baktériumölő, fertőtlenítő hatású. Hát igen: minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár. :-) Egy aromaterapeuta készletében legalább öt-hatféle eukaliptusz faj illóolaja található. Ebből három-négy fajt valóban biztonsággal bevihetünk a gyerekszobába, kár, hogy éppen ezek a típusok azok, amelyeket a populáris aromaterápia kevésbé ismer, vagyis kiskereskedelmi forgalomban jellemzően nem tudjuk megvásárolni. A drogériák, patikák polcain, vagyis a köztudatban eukaliptusz név alatt az Eucalyptus globulus-t találjuk, azaz a tasmániai eukaliptuszt, mely mentolos társával együtt (Eucalyptus Dives) a benne lévő vegyületkombinációknak köszönhetően csak a felnőttek barátja lehet, 6 év alatt használata kontraindikált.* Ami tehát jótékony az óvónéni náthájára, vagy apuka arcüreggyulladására, attól ez esetben gyermekünket távol kell tartani.

eucalyptus-globulus-oil68.jpg

Summa summarum, ha a jót szeretnénk jól alkalmazni, kérjünk szaktanácsot és kizárólag ellenőrzött minőségű terméket vásároljunk. 

*Az Eucalyptus globulus használatát illően van szakíró aromaterapeuta, aki szerint inhalálásra ez az olaj gyerekeknél is alkalmazható a megfelelő hígításban, azaz max. 0,5-1%-ban. Ez azt jelenti, hogy 10 csepp párologtatásra szánt illóolaj keveréken belül legfeljebb 1 csepp lehet tasmán eukaliptusz. Mi, a konzervatívabb vonalról inkább nem javasoljuk használatát...

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://wellarom.blog.hu/api/trackback/id/tr4813681952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása