Tisztít és/vagy ápol?

2018. február 24. 00:34 - wellarom

A téli vírusos időszakban gyakran hangoztatjuk a higiénia fontosságát, vagyis az alapos és többszöri kézmosás jelentőségét. Az egészségtudatosság azonban messze távol áll a betegség-hisztitől, amely megteremtette az antibakteriális szappanok (meg persze az intim mosakodók, "domesztoszok") piacát. Vagy a kozmetikai ipar eme "vívmányainak" marketingje teremtette az antibakteriálisan élő családok célcsoportját? ;-) Ki tudja, mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Illúzióink ne legyenek, amennyiben baktériumölő hatásúak ezek a szerek, akkor legalább annyira károsak is bőrünkre. Hiszen többnyire vegyipari hulladékokból, szintetikus adalékanyagokból és persze erős marketingből gyúrták eladhatóvá.   kezmos3_1.jpgTudjátok jól, hogy háztartásban és kozmetikumban is a natúr termékek elkötelezettje vagyok. Azt a tapasztalásomat is hallhattátok tőlem, hogy a megbízható minőségű tisztálkodószerek keresése közben jutottam oda, hogy "sajnos" meg kell tanulnom szappant főzni (is). Ekkor jött a feketeleves: a híres-neves, színes-szagos szappanmanufaktúrák által fémjelzett szappanfőző tanfolyamokon előkerült a Metro-ból származó, 5 l-es, gasztrós kiszerelésű olívapogácsából kínkeservesen, vegyi extrakciós eljárással kinyert "olívaolaj". (Emberi fogyasztásra éppen csak alkalmas minőség, mint a sansa, pomace, orujo típusú olajok.) További szappanalapanyagként használtak még hidrogénezett, ócska pálmaolajat, (isten őrizzen tőle!!!) szintetikus "illóolajokat" és ételfestékeket is. Brrrr, hangosan tiltakozott belőlem az aromaterapeuta. A válasz flegmatikusan egyszerű volt: ugyan már, minek a szappanba az értékes (és persze drága) hidegen sajtolt növényi olaj, hiszen úgyis szétcsapja majd a lúg...

haziszappan.jpgSzomorú felismerés, ha biztonságban szeretnénk tudni a családot tisztálkodószer tekintetében is, akkor vagy elkészítjük magunknak, vagy csak a legmegbízhatóbbal érjük be.  Legyetek Ti is körültekintők: a kézműves szappan nem jelent mást, mint kis szériában, kézileg/házilag készült terméket. Korántsem garancia az alapanyagok magas minőségére. Márpedig a kozmetikumokra különösen igaz a mondás: inkább edd meg, mint hogy magadra kend! Mert az emésztőrendszerünk jóval felkészültebb a méreganyagok kiválasztása és lebontása tekintetében, mint bőrünk vagy nyálkahártyánk.

soap_bar.jpgSzappanokat készíteni lúg nélkül képtelenség. De benne a növényi olaj minősége nem marginális, mint ahogy az illatosítása sem az. Korántsem mindegy ugyanis, hogy silány vagy magas minőségű olajokat szappanosítunk.  Még fontosabb, hogy a szappanfőzés későbbi szakaszában adalékolt illat 100%-os, terápiás minőségű illóolaj, vagy mesterséges illatmolekulák. Ebben úgy tudtok alapszinten eligazodni, ha a vásárolni szándékozott termék összetevőit (INCI) megnézitek. Ott CI + egy hosszú számsor jelzi a színezékeket, a Parfume/Fragrance/Aroma megnevezések pedig az illatanyagok eredetét. Ha utóbbiak nincsenek megcsillagozva, majd alul apró betűvel magyarázva, hogy: *from natural essentail oils, azaz természetes illóolajokból származó vegyületek, akkor mesterséges, kémiai úton előállított illatokat használt a gyártó. Ezek a leggyakoribb kozmetikai allergének. Pont. Még egyszer PONT, hogy elég hangsúlyos legyen. ;-) Néhány példa a potenciális allergénekre: amyl cinnemal, cynnamyl alcohol, citral, eugenol, hydroxicitronellal, coumarin, geraniol, farnesol, linalool, citronellool, limonene, stb.

handmadesop.png

Fenti szintetikus anyagok használatának elkerülésével tett szert jogos világhírre a dr. Brommer's márka, mint a méltán prémium kategóriájú, natúr, ún. kasztíliai szappanok gyártója. Kasztília amúgy Spanyolország egyik legrégebbi olívatermelő és szappankészítő területe. Az autentikus olívaszappan jellemzője, hogy az alapanyag (azaz a jó minőségű, hidegen sajtolt, szűz olívaolaj) telítetlen zsírsavakban gazdag, lassan és nehezen szappanosítható, cserébe különösen gazdag, bőrápoló és tápláló tisztítószer készíthető belőle. A mediterrán nők arcukat. kezüket és mellüket, sőt hajukat is szűz olívaolajjal kenegetik, bőrük pedig meghálálja a gondoskodást. 

A hagyományos eljárással készülő olívaszappan érési ideje akár 12 hónap, vagy még több. Lássuk be, ez nem a nyugati fogyasztói társadalom és felgyorsult ipar által elfogadható tempó. (Egyenes az arányosság a tradicionális - sózás, füstölés, szárítás - érleléssel készülő sonkák és a gyorspácolt, tuningolt, sonkának csúfolt alteregók közötti különbséggel.)

drbronner.jpgIgazi kihívás tömbszappan helyett folyékony szappant készíteni fenti elvárások figyelembevételével, de nem lehetetlen. A mi imádott óvódás csoportunkban például évek óta az egyik kicsi mosdó - az anyukák kérésére - külön szappanadagolóval, az érzékeny bőrű, ekcémára hajlamos gyermekek részére van fenntartva. Nekik is készül ebből az aranyló, terápiás minőségű, bőrvédő, de baktériumölő hatású (nem mellesleg különösen frissítő és rendkívül finom illatú) illóolajjal gazdagított folyékony szappanból. Növényi olaj tartalmának 95%-a extra szűz olívaolaj, a maradék, a kis habzás érdekében ricinusolaj. Van még benne csúszásgátló és tápláló termelői méhviasz, bőrvédő növényi glicerin. Az illók pedig a különleges citrusféle gyümölcséből desztillált, antiszeptikus, antivirális hatású kubebabors (Litsea citrata) és az erős baktériumölő bio citrom héjának esszenciája (Citrus limonum ze.), valamint a "mindent visz" teafaolaj (Melaleuca alternifolia).

kasztiliai.jpg

 Míg el nem felejtem: a kasztíliai szappan alkalmas kézmosáson túl fürdésre, folttisztításra, kézi mosásra is.  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://wellarom.blog.hu/api/trackback/id/tr2013690348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása