Fülmelegítő sapka kölesbugyorral :-)

2018. március 19. 19:23 - wellarom

A népi gyógyászat gyakran alkalmazott, hatásos módszere a fájós fül meleg sóval történő kezelése. A fülmelegítés fájdalomcsillapító hatású, csökkenti a teltségérzetet, javítja a középfül szellőzését, és felgyorsítja a fülgyulladás gyógyulási idejét.

warm-compress.jpg

A házilag kivitelezett, zokniba töltött só, illetve helyes kis só-, rizs- vagy magpárnák félmegoldással szolgálnak. Egyrészt könnyen túlforrósodnak melegítés közben, másrészt jellemzően csak egyik, az aktuálisan fájó fülre szokás szorítani. Hű, égett meg már nálatok is só? Nálunk zoknistól tette. Brrrr. :-)

ricebag-1.jpg

Emlékeztek Bogyó és Babóca ötletes gyógyulására Bartos Erika: Fülgyulladás című meséjéből? Mi kívülről fújjuk családilag, annyiszor olvastuk fel a gyerekeknek az elmúlt 6 évben. :-) Szóval Babóca fejéből pattant ki az ötlet, miközben kis barátját ápolta, varr egy zsebes sapkát Bogyónak, akinek keze gyorsan elfáradt, mikor fülére kellett tartani a meleg kölessel teli bugyrot. 

win_20180319_17_30_51_pro.jpg

A gyógyító fülmelegítés ugyanis csak akkor hatékony, ha mindkét fület egyszerre melegítjük, naponta többször, 15-20 percen át. Tartsa fel a kezét, aki ezt egy óvódáskorú, nyűgös gyerekkel ügyes trükk vagy eszköz nélkül képes kivitelezni. Kapható már gyógyászati segédeszköz gyógysapka, remekül működik is elvben. A saját tapasztalat azt mutatja, - a mi két hercegnőnk még betegen sem vesz fel akármit ;-) - hogy a gyerekek szívesebben gyógyulnak játékosan és csinosan. Fontos szempont volt még a tervezésnél, hogy kerüljük a szintetikus anyagokat, illetve a lehető legegyszerűbb és gyors legyen "üzembe helyezni". Így készültek kölesbugyrok nálunk is, melyeket mikrohullámú sütőben (1000 W-on fél perc) vagy elektromos/gázsütőben melegíthetünk fel, majd a sapka kétoldali zsebeibe teszünk. 

szivecskes.jpg

Fontos tudni, hogy lázas betegnél nem alkalmazunk fülmelegítést, továbbá hallójárat gyulladás esetén nem a melegítés, hanem a hűtés a megfelelő ingerterápia. Szerencsére a kölesbugyrok mélyhűtőbe is tehetők. :-)

A tökéletes terápia persze komplex és aromás. :-) Vagyis ha középfülgyulladás az orvosi diagnózis, a hurutos betegségekhez hasonlóan vírus- és baktériumölő, gyulladáscsökkentő hatású mellkas bedörzsölőt és a kulcsszerepet betöltő, helyileg (a fület kívülről körbe kenegetve) alkalmazandó illóolaj keveréket alkalmazunk. Az orr folyamatos tisztántartására, fertőtlenítésére és a váladék eltávolítására pedig fokozottan ügyelünk.

A fülmelegítő sapka nem csak a fülgyulladás kezelésére, hanem annak megelőzésre is alkalmas. Sőt, mi jobban szeretünk megelőzni, nemigaz? ;-) Érdemes tehát a melegterápiát rögtön a nátha megjelenésekor elkezdeni, nem megvárni, hogy egy banális megfázásból esetleg arcüreggyulladás, gége- vagy légcsőgyulladás kerekedjen. A kórokozók jellemzően az orr nyálkahártya irányából támadnak. Jól tesszük, ha a melegítéssel az üregekben felszaporodó váladékot elfolyósítjuk, ezáltal vissza is fordítjuk a támadókat. :-)

A változatos, akár kedvenc állat- vagy mesefigurás fazonban kérhető sapka több méretben (akár felnőtteknek is) elérhető, gépben mosható és szárítható. A kölespárnát ajánljuk néha szellőztetni, napon szárítva fertőtleníteni (bár közvetlenül a füllel csak a sapka belső pamuthuzata érintkezik), illetve évente a betétet kicserélni.

beka_kutya.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://wellarom.blog.hu/api/trackback/id/tr6813700148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása