Illatos álom, jöjj szememre!

2016. szeptember 19. 17:20 - wellarom

Sok édesanya számol be arról, hogy nehezen alszik el gyermeke. Kicsiknél különböző technikákkal történő hosszú, mamafárasztó altatás, nagyobbaknál órákig tartó forgolódás előzi meg az álomba zuhanást.

Az elalvás feltétele az ellazulás. Mi felnőttek is tapasztaljuk, hogy stresszes napokon (sőt, gondterhelt életszakaszokban) hiába vagyunk fáradtak, a pihentető alvás sokszor órákkal a lefekvés után jön el. Gondolataink zakatolnak, nem tudunk "leállni".

Gyermekeinket a napi ingerek ugyanúgy felzaklatják, ahogy minket a hétköznapok problémái. Csecsemőket és ovisokat a napközben őket érő információ sokasága nem hagyja lenyugodni, az iskolásokat pedig a sok feladat, esetleges megfelelési kényszer szorongatja.

Alvászavarok esetén elsődleges, hogy azok hátterét megismerjük. Kisgyermekek esetén kevesebb külön program, több nyugalmas, családi együttlét; nagyobbaknál kevesebb különóra, több szabad (akár önálló) játék. A "jól fárasszuk ki" a gyereket a nyugalmas éjszaka érdekében elmélete sokszor a visszájára fordul. 

insomnia-in-children-1140x739.jpg

Mivel tudunk még segíteni? Az ügyesen megtervezett esti rutin betartása, melyhez a fokozatos elcsendesedés is hozzátartozik, nagyban hozzájárul az alvás bevezetéséhez. Ugribugri és játék csak vacsoráig, aztán már halkuló tevékenységek, összebújás, szeretgetés. A mese csak olvasva altató, tv-ből, tabletről nézve nem az. Jó éjt-puszi, esti ima vagy rutinszerűen elmondott altató versike mind a kiszámíthatóság biztonságát nyújtják a gyerekeknek.

gyerekszobadiffuzor.jpg

Fél órával a  lefekvés előtt érdemes bekapcsolni az aroma diffúzort a hálószobában (vagy meggyújtani a mécsest az aromalámpában), benne az alváskönnyítő illóolaj keverékkel. Majd jöhet az aromás testápoló szeánsz. Kisbabáknál a fürdetés előtti babamasszázst, nagyobbaknál a fürdés utáni illóolajos bedörzsölést ajánlom. A testolajok életkorra, személyre, bőrtípusra tekintettel választhatók, de a bázis mindig hidegen sajtolt, értékes, nyugtató növényi olaj legyen. Jó döntés a makadámdió, édes mandula, sárgabarackmag olaja. Altató illóolajokból nagy a kínálat a gyantaféléktől a citrusokig: az illatkompozíció megalkotásakor figyelembe vesszük az életkort, az illat-ízlést, egyéni lelkiállapotot is (pl. stressz, szomorúság, nyugtalanság, görcsösség, pánik, stb.). Amivel nem tévedhetünk: szantál, mirha, benzoé, vetiver, orvosi levendula, majoránna, mandarin, grapefruit, kubeba, Mesélő hold keverék.

meselohold.jpg A fürdővízbe is kerülhet pár csepp nyugtató, lazító illóolaj, melyet egy kevés tejszínben oldottunk. A meleg párával együtt inhalált relaxáló olajok hamar lecsendesítik a testet és a lelket. 

Ha biztosra szeretnénk menni, még egy kis szaglóüvegcsével is készülünk. Nagyobb gyerekek, felnőttek üvegből, de még jobb, ha csuklóra cseppentve szagolgatják az illatot, míg el nem jön az Álommanó. Jó pihenést kívánok az alábbi gyerekszobában is alkalmazható altató illóolaj keverék recepttel:

4 csepp levendula super (vagy orvosi levendula)

2 csepp mandarin

1 csepp római kamilla

alvokislany.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://wellarom.blog.hu/api/trackback/id/tr4511724391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása