Illatos hungarikum - A magyar királyné vize

2019. augusztus 20. 21:51 - wellarom

Augusztus 20. Ma van a szülinapunk. :-) Ünnepeljük Istvánt, az államalapítást, a keresztény Magyarország megszületését. Én pedig hátul szépen csendben éppen az aromaterápia történetét dolgozom fel. És napok óta  azon gondolkozom, hogy nem tudja azt idehaza mindenki, hogy máig tartó aromás világhírünk (is) van?! Méghozzá parfüm hungarikum formájában.

45898153.jpg

Sajnálatos, hogy épp csak mi magyarok nem őrizzük és emlegetjük elég gyakran és büszkén, hogy az első európai desztillált parfüm Erzsébet királynénk nevéhez fűződik. Az Aqua Regia Hungariae (Magyar Királyné Vize, Hungary Water, Ungarisches Wasser, Eau de la Reine d’Hongrie) bejárta a fél világot, évszázadokon keresztül ismerték és használták. Az eredeti állítólag 1370 körül készült, legenda is fűződik hozzá. Vagy hogy legyünk modernül reálisak, inkább remek marketingkommunikációt illesztettek a termék forgalmazásához. Eszerint a 70 feletti idős királyné köszvénye gyógyítására itáliai mesterek receptúrája szerint alkoholos rozmaringpárlatot készített, amit arcbőrére és belsőleg kortyolgatva is használt. Ettől aztán úgy megfiatalodott és megszépült, hogy még a lengyel király is feleségül kérte.

pl0000001957.jpg

A valóságos történet valószínűleg kevésbé romantikus, bár kétségtelenül exkluzív a végeredmény. A korát meghaladó összeállítású parfüm egyes források szerint a rozmaring mellett tartalmazott citromot, mentát, rózsát, nerolit és mézfüvet is.

Hogy milyen zűrzavaros a történelem e téren is, a híres magyar királynét beazaonosítani sem olyan egyszerű. Egymásnak és a történelmi tényeknek ellentmondó feljegyzések hadakoznak egymással. A titokzatos királyné lehetett Károly Róbert vagy Nagy Lajos felesége (mindketten a lengyel Piast házból származtak), Árpád-házi Szent Erzsébet vagy Anjou Izabella (felvett magyarosabb nevén Erzsébet) is. 

b06ced_db2bfbd149844dd6ba0ce6568e80c0f0.jpg

A magyar parfüm világhírét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ma is több aromaterápiás kozmetikumokot gyártó cég és híres parfümház is forgalmaz Királyné víz néven illatos terméket, sőt termékcsaládot. (Laboratories Roig, Fragonard)

glaube-ungarisches-wasser-essenz_jpg-2.png

Szerencsére a magyar "orr" Minya Viktória is megalkotta a Eau de Hongrie-t, Magyarország parfümjét, őrizve és újragondolva a múltat.

eaudehongrie_nagy.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://wellarom.blog.hu/api/trackback/id/tr1115017366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása