Mentolosat vagy citromosat?

2017. május 09. 14:40 - wellarom

Nem cukorkát kínálok, hanem az eukaliptusz illóolajok útvesztőjére célzok. ;-) A populáris aromaterápia nem tesz különbséget, a legtöbb ember az eukaliptusz szó hallatán erős, mentolos illatra asszociál. Aromatológiában pedig akár hat (!) eukaliptuszféle illóolaját használjuk egészen más célokra. Közös bennük, hogy a mirtuszfélék családjából származó növények leveleiből, lepárlással nyerik az illóolajat. Aztán már csak a különbözőségekről beszélhetünk. Az egyik - sorból kilógó - eukaliptusz illóolaj a vietnami, vagy citromos megnevezésű (citromillatú gumifa), az Eucalyptus citriodora.

corymbia_citriodora.jpg

Mert kicsit sem mentolos, nem kámforos, sőt. Kémiai profilját aldehidek, alkoholok adják, méghozzá csupa citromillatú finomság: pl. citronellal, citronellol. A friss, citromillatú leveleket vászontasakban tartva szekrényillatosításra, a molyok távol tartására használják. Már akik olyan szerencsések, hogy téphetnek egy maréknyi friss levelet. ;-) De milyen jó nekünk is, hiszen használhatjuk a Madagaszkárról származó illóolaját.

eucalytus_citriodora_5ml.pngRáadásul nincs is igazi ellenjavallat, bátran elővehetjük kisgyerekek közelében. Mikor gondoljunk rá? Hát sűrűn! Elsősorban gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatása miatt. Legyen szó ízületi- ín-, reumás- vagy légúti panaszról. Aztán mivel remek bőrnyugtató, bőrirritáció kezelésben is nagyon hatékonyan alkalmazható. Mind a légúti gyulladások, mind a bőrpanaszok esetén fontos szerepet játszik, hogy erős baktérium- és vírusölő tulajdonságú.

eucalyptus-citriodora-oil-2083360_grande.jpgAmilyen jól esik nekünk szagolgatni, úgy gyűlölik a szúnyogok, csótányok, más rovarok az illatát. Így fő helye van a diffúzorban, párologtatóban, illatpárnában - miközben az emberi pszichére nyugtatóan hat.

citriodora-oil.jpg 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://wellarom.blog.hu/api/trackback/id/tr5312493097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása