Fertőző gyerekbetegség kézen-lábon

2017. december 01. 00:24 - wellarom

Akinek volt szerencséje légúti vírusfertőzésekből a szokásosnál gyorsabban meggyógyulni az aromaterápia segítségével, az nem lepődik meg, ha a másfajta tüneteket okozó fertőzések esetén is segítségül hívjuk az illóolajokat.

Van, hogy évekig nem is hallunk róla, most viszont megint egyre több gyermekintézmény kis látogatója betegszik  meg kéz-láb-száj szindróma miatt. A tünetek ijesztőek lehetnek: láz, hólyagok szájban, talpon, tenyéren, kiütések testszerte. Az orvos tüneti kezelést tud rendelni, azaz láz-és fájdalomcsillapítók, fertőtlenítő öblítők, ecsetelők alkalmazását. A betegség célközönsége 5 év alatti gyermekek, de a fogékony (azaz nem kielégítően erős immunrendszerű) felnőttek sem dőlhetnek hátra. Cseppfertőzéssel terjed a vírus, a higiénés szabályok betartására újfent felhívom figyelmeteket.

blog-image-washing-hands-dollar-paid.jpg

Mivel a betegséget leggyakrabban az egzotikus nevű Coxsackie vírus (egy humán Entero törzs) okozza, az aromaterapeuták már tudják is, miként lehet felvenni a harcot a kórokozóval.

In vitro kísérletekből (is) ismeretes, hogy több illóolajunk remekül vizsgázik a különböző vírustörzsek legyőzésében. Kisgyermekeknél is biztonsággal alkalmazható erős antivirális illóolaj például az eukaliptusz radiata (Eucalyptus radiata), a madagaszkári kámforfa (Cinamomum camphore ct. cineole), a niauli (Melaleuca quinquinervia ct. cineole), a kakukkfű thujanol kemotípusa (Thymus vulgaris ct. thujanol). Nemcsak viricid, hanem sejtregeneráló, immunmoduláló és sebgyógyító tulajdonságai miatt is kulcsolaj a balzsamosszuhar (Cistus ladaniferus) kiütéssel járó gyermekbetegségek esetén. 

1432695586604.jpg

Az illóolajok antibikrobális hatásuk miatt alkalmazhatók gyulladt bőrfelületek kezelése esetén. Egy kísérletben például a dermálisan alkalmazott teafaolaj és a klórhexidin (pl. Curasept hatóanyaga) hatásosságát hasonlították össze: a teafaolaj bizonyult eredményesebbnek a bőrön található MRSA* elpusztításában.**

bakterienkultur.jpg

Miként is kezelhetők tehát aromaterápiával a kis és nagyobb betegek?

1. Kórokozó-specifikus mellkas bedörzsölő illóolaj keverékkel

2. Az irritált bőr és a szájüreg aromavizekkel történő permetezésével, öblítéssel (jó választás az orvosi levendula, damaszkuszi rózsa, teafa hidrolátumok)

3. A hólyagos testrészek fertőtlenítő, egyben hámosító olajkeverékkel történő ápolásával. Ez esetben a szintén antibakteriális organikus, szűz kókuszolajhoz nyúlunk bázisként, a teafán kívül pedig helyet kaphat a keverékben a római kamilla (Chamaemelum nobile), az orvosi levendula (Lavandula angustifolia), a tömjén (Boswelia carterii) illóolaja és bio citromhéj (Citrus limonum ze.) esszencia is.

kezlab.jpg

*MRSA: Jellemzően súlyos kórházi fertőzés, amelyet az ún. methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus baktérium okoz. Nevében is szerepel, hogy már nem reagál, azaz rezisztens az egyik, staphylococcus fertőzés esetén alkalmazott antibiotikumra.

**http://pharmaonline.hu/gyogyszereszi_gondozas/cikk/illoolajokkal_kivalthatok_az_antibiotikumok

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://wellarom.blog.hu/api/trackback/id/tr9913399257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása