Az az illatos bababőr

2016. június 01. 23:31 - wellarom

Babáink tökéletes, de rendkívül érzékeny, sérülékeny bőrrel jönnek világra. Míg az anyaméhben védte őket a magzatmáz az egész napos "fürdéstől", addig születésük után védtelenül kerülnek azonnal a klóros víz alá. Ráadásul a legtöbb csecsemő bőrét sajnos már az első napoktól parabén származék-babaolajokkal, káros habképzőkkel, szintetikus illatanyagokkal terhelt csillogó vagy gyógyszertári fürdetőkkel és testápolókkal kezelik az anyukák, nyilván csupa jóhiszemű gondoskodásból.

A baba bőrének savköpenye körülbelül fél éves koráig kialakulatlan, azaz a bőrfelszíni emulzió csak most kezd kialakulni. Addig a bőre "áteresztő", különösen fontos tehát, hogy amivel érintkezik, biztonságos, jótékony hatású és természetes legyen.

Nem vagyok a napi fürdetés híve, inkább ellenzője. Nemhogy feleslegesen suvickoljuk az érzékeny bababőrt (ugyan, miben piszkolódott volna el egy csecsemő), de egyenesen káros a túlmosdatás. Valódi tisztításra a kézmosás indokoltságától, az izzadás megjelenésétől lehet szükség - ekkor sem az ipari zsíroldókra. A babáknak szánt fürdetők összetétele sokszor gyatrább, mint a felnőtt tusfürdőké. Oldják az éppen kialakuló bőremulziót, teli vannak káros kemikáliákkal. Ha nem hisztek nekem, egyszer vegyétek a fáradságot, és a megvásárolt kozmetikai termék összetevőit (INCI) pötyögjétek be egy netes hatóanyag keresőbe. Ha egyet is találtok, ami káros, akkor dobhatjátok a kukába. A később jelentkező ekcémás tünetek előszobája a káros összetevőjű kozmetikumok használata és a rosszul értelmezett higiéné. :-(

Amennyiben a napi rutin megtartása miatt ragaszkodnánk a fürdetéshez, ezt áthidalhatjuk egy mindig azonos időben végzett, finom, hidegen sajtolt olajokból (makadámdió, sárgabarackmag vagy édes mandula) és pár csepp jól megválasztott, terápiás minőségű védelmező illóolajból (szantálfa, orvosi levendula, rózsafa, később mandarin) álló nyugtató babamasszázzsal és nedves kendővel (mosdókesztyűvel) történő áttörléssel a hajlatoknál. Bőven elég 2-3 naponta alámeríteni csapvízben a gyermeket, ekkor is a legjobb választás 1-2 evőkanálnyi aromavíz és virágesszencia keverékének használata egy kis kád vízhez adagolva. 

A babamasszázs (nem szükséges, hogy tanult mozdulatokkal történjen), az intim érintés elengedhetetlen - megkockáztatom: létfontosságú - az újszülött számára. Ha mindezt ápoló olajokkal (is) végezzük, a hatás erősíti a testi-lelki kötődést, és nemcsak a bőrt nyugtatja. A babák masszírozása támogatja mentális, szociális és fizikai fejlődésüket. A rendszeresen masszírozott babák nyugodtabbak, kevesebbet sírnak, jobb az emésztésük. Jól alszanak, remek a vérkeringésük és biztonságban érzik magukat.

Az aromavizek finoman hidratálják, nyugtatják a testet és lelket. Az orvosi levendulát és a damaszkuszi rózsát a babák is imádják. Ha pedig a citromfű hidrolátumát választjuk, akkor a kólikával és a koszmóval is elbánhatunk.

A babamasszázs olaj és az aromás víz keverékének emulziója tökéletes védelem a bababőrnek, további testápolásra semmi szükség. 

Fél éves kortól indokolt esetben az ártalmatlan cukor tenziddel készülő babakozmetikumokat javasolt használni, lúgos terméket (natúr szappanok) pedig csupán 1 év feletti kisgyermekeknél, ha semmilyen bőrprobléma sincs. 

Nézzetek körül a babapolcon, és bátran söpörjétek le a nem kívánatos kozmetikumokat! :-)

baby-skin-care.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://wellarom.blog.hu/api/trackback/id/tr438768782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása