Aromaterápiás kézmosás, nocsak...

2017. november 23. 20:20 - wellarom

Furán hangzik, tudom, de úgy tapasztalom, nem becsüljük eléggé a modern kor egyik legkézenfekvőbb vívmányának fertőzésgátló hatását. Sajnos, kevesen tudnak "jól" és megfelelő időben kezet mosni és/vagy nem tanítjuk azt meg gyermekeiknek. Amikor én kisiskolás voltam, a tanítónéni sorra szagolgatta a kezünket a mosdóból visszatérve, hogy valóban használtunk-e szappant, vagy csak vizet locsolgattunk. :-)

kezmos2.jpg

Kezdjük rögtön a megfelelő sorrenddel. Az alábbi vagy hasonló folyamatábrát akár ki is ragaszthatunk gyermekeink közösségi vagy otthoni fürdőszobájába:

1. Kéz bevizezése

2. Folyékony vagy tömbszappan használata

3. Kéz szappannal történő átmosása legalább 20 másodpercig

4. Vizes öblítés

5. Szárazra törlés

kezmosas_folyamat.jpg

Fontos még, hogy naponta hányszor és milyen tevékenységek előtt-után szükséges a kézfertőtlenítés. Néhány alapvetés az én listámról:

- WC használat előtt majdnem fontosabb, mint utána (csak gondoljátok végig) ;-)

- Tömegközlekedés használata után

- Orvosi rendelőben töltött idő, kórházi látogatás után (tudtátok, hogy bizonyos szervezetek kutatásai alapján ma többen halnak meg kórházi fertőzések következtében, mint autóbalesetben?)

- Hazaérkezve azonnal, különösen, ha nagy bevásárlásból, "shoppingolásból" jövünk

- Minden orrfújást, kézbe köhögést követően

- Konyhai munkálatok előtt és után (különösen tekintettel a húsfeldolgozásra és a hulladékkezelésre)

- Ha nagy forgalmú, nyilvános helyen mosunk kezet, utána kerüljük a kilincs bőrünkkel történő érintkezését!

kezmos3.jpg

Ha ilyen gyakran mosunk kezet, felmerül, mivel tegyük ahhoz, hogy ne szárítsa ki bőrünket?

Amennyiben tömbszappant választunk, akkor fontos szempont, hogy szintetikus allergénmentes (vagyis mesterséges illatanyagoktól mentes), natúrkozmetikumot keressünk. Figyelem, a "kézműves" megjelölés korántsem garancia a természetes összetevőkre, sajnos, még a minőségire sem, csupán azt jelenti, hogy kézzel, manufakturálisan készült. Szappanok esetében a lúgot, mint kötelező összetevőt elkerülni lehetetlen, ám ha a felhasznált növényi olajok magas minőségűek, úgy még ápolják is bőrünket a tisztás mellett.

collections-hungarianbath-e1499080293748-300x218.png

Ha folyékony szappanpártiak vagyunk, úgy keressünk natúr, illatmentes változatot (tudom, ez külön kihívás), majd készítsünk belőle aromaterápiás kézmosót, így: 200 ml folyékony szappanhoz adjunk 1 ek kókusz vagy extra szűz olívaolajban oldott 40-50 csepp terápiás minőségű, 100%-os tisztaságú illóolajat, majd higítsuk kevés  tisztított vízzel és rázzuk jól össze egy flakonban.

Ízlésünk szerint választhatunk például ezen illóolaj keverékek közül:

Herba

30 csepp orvosi levendula (Lavandula angustifolia)

10 csepp teafa (Melaleuca alternifolia)

Citrus

20 csepp citromhéj (Citrus limonum ze.)

20 csepp kubebabors (Litsea citrata)

soapliq2.jpg

Ha pedig nincs lehetőségünk megfelelő fertőtlenítő hatással bíró kézmosásra (szappan, vagy akár víz hiányában), úgy kapjuk elő a táskánkból a valódi teafa illóolajos fiolánkat és egy-egy cseppet dörzsöljünk el a tenyerünkben, majd bátran nyúljunk az uzsonnánkhoz! 

teafafertot.jpg

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://wellarom.blog.hu/api/trackback/id/tr1913360017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása